Kunstenaar

Bart Kwint

De schilderijen van Bart Kwint zijn semi-abstract tot figuratief. De schildertechniek die hij gebruikt, kenmerkt zich vooral door gelaagdheid. Laag over laag wordt een schilderij opgebouwd. Daarna wordt de bovenliggende laag er vaak gedeeltelijk afgeschraapt om de lagen eronder door te laten schemeren. De schilderstijl van Bart Kwint doet meestal ietwat naïef aan.

Inspiratie haalt hij onder andere uit zijn interesse voor dans, voor vogels, uit tekeningen van zijn kinderen en ten slotte nog uit droedelart. Een droedel is een vorm van schetsen, een tekening zonder duidelijk doel. Vaak ben je in gedachten -aan het dagdromen of aan het telefoneren- als je een doedel maakt.

Kleine tekeningetjes gemaakt in dummies vormen meestal de basis voor schilderijen. Ze worden ingescand en samengevoegd in diverse composities met behulp van Photoshop, om daarna vergroot overgezet te worden op doek. Vervolgens wordt het schilderij in diverse lagen opgebouwd. Veelal met acrylverf, maar foto’s uit tijdschriften, diverse soorten krijt, zand en zelfs de schuurmachine komen ook van pas.

Bart Kwint werd op 3 januari 1976 geboren in Leidschendam. Hij groeide echter op in de Groningse plaats Stadskanaal, waar hij tot zijn 19-de jaar woonde. Via een omzwerving naar Ulft in de Achterhoek, kwam hij uiteindelijk terecht in Arnhem, waar hij een opleiding volgde tot eerstegraads tekendocent op de Hogeschool voor de Kunsten. In 2001 studeerde hij daar af. Zijn woonplaats Arnhem verruilde hij, inmiddels getrouwd met Sara, voor Ede. Samen met haar heeft hij drie zonen.

Bart Kwint heeft een parttime betrekking als docent Beeldende Vakken op het Johannes Fontanus College in Barneveld. Naast zijn docentschap is hij in 2003 van start gegaan als zelfstandig kunstenaar.